Åndsverk & Opphavsrett i den teknologiske & kulturelle utviklingen

Med all den nye og bedre teknologien som kommer og har kommet er det flere områder som merker at dette kan påvirke dem mye.

Teknologi og kunst er noe som i flere år har vært sammensveiset, men nå er det nådd nye høyder. KI-teknologi har begynt å lage egne ´kunstneriske’ verk ved forespørsel, men hvem er det som egentlig har laget disse verkene og har rett til å bruke og distribuere videre? Det er kommet mange lover og regler om hvem og hvordan åndsverk kan brukes og deles. I Norge kommer dette til uttrykk i åndsverkloven (lov om opphavsrett til åndsverk mv., lovdata.no, 21.01.2024), denne loven konstaterer hvem som har lov til «bruke» verkene og hvordan de kan «brukes».

Foto: Kine Lunden

Enklest sagt så er åndsverk noe som er blitt laget med en høy innsats, orginalitet, og tilstedeværelse, åndsverk er heller ikke bundet til en kategori, men «kan være litterære, vitenskapelige eller kunstneriske verk, uansett uttrykksform» (Hannemyr, m.fl., 2015, s. 168). Som for eksempel en fiksjonsbok, poesi, artikler som omhandler antropologiske funn, maleri, fotografi eller digital tegning, som da her en viss verdi og innsats.

Opphavsrett er det som passer på at rettighetene til åndsverk ikke blir misbrukt, det er altså en del av beskyttelsesnettet som skal forhindre at andre «stjeler» verket/verkene eller misbruker verket (Hannemyr, m.fl., 2015, s. 168).

Konflikter som kan oppstå er i forhold til rettigheter. Kan bli mindre marked for åndsverk laget av faktiske personer, og jobber kan gå mer over til å bruke KI-tjenester.

Lovverket henger ofte sammen med den teknologiske og kulturelle utviklingen, og er til for å beskytte de som utvikler og lager de ulike verkene. De siste 20 årene har den teknologiske utviklingen skut i været og det teknologiske samfunnet er stadig i endring, noe som kan gjøre det utfordrende for lovverket å henge med. Flere og flere åndsverk blir delt på internett, og mange er ikke like oppdatert over hva som er lov til å bruke og ta fra internett. Tanken om at det som ligger der ute er lov for alle å bruke og anvende slik de selv ønsker, men slik er det altså ikke. Flere har opplevd å ha brukt et bilde som kommer opp på google, og bruker det som eksempel bilde og lignede, men kan få ettersendt fakturaer når det blir oppdaget. Det er blitt laget ulike hjelpemidler for å løse konfliktene og uklarhetene, som nettsider hvor kunstneren har gitt opp sine rettigheter og som gjør det mulig for andre å bruke åndsverket uten problemer. Loven blir også utviklet sammen med tiden for å kunne verne om alle og skape klarhet.

– Kine

Innlegget er inspirert og basert på pensum (Hannemyr, m.fl., 2015), lovdata og forelesning i Digital formidling KOM-109.

Leave a comment