KI som journalister

KI er noe som blir mer og mer vanlig, og mer diskutert. På VG sin nettavis blir dette flittig brukt, som oftest ved å lage en kort oppsummering av en sak.

Disse bildene viser et eksempel fra vg.no. Det de har gjort i denne artikklen er å ha legge til en kort oppsumering laget av KI, her gjennom ChatGPT som er et av disse KI sidene. Før journalistene legger artikkelen inn i KI så skrive de hele ferdig slik at de kan få en riktig oppsumering. Måten de henviser til bruken av KI er gjennom et eget bilde som kommer til ved å trykke på stjerneikonet i høyre hjørnet til kortversjonen, de skriver enkelt at kortversjonen er laget av KI og at det har blitt lest over i ettertid for å sikre seg at alt er riktig.

Det er flere fordeler og ulemper med KI, og ifølge Jill Walker Rettberg så kan KI hjelpe mot skrivesperre. Noe som kan være et fantastisk hjelpemiddel for forfattere, journalister og andre som skriver mye. Ved å bruke KI kan du å sjekke om det du har skrevet ligner på noe som allerede er publisert, dette kan jo hindre at du plagierer eller gi nye ideer som kan gjøre det du skriver bedre.

Noe av det som er negativt med KI er at det enkelt kan bli misbrukt, og flere har brukt det i oppgaveskriving. Hvor de for eksempel får KI til å skrive en tekst om teamet du ha oppgave i på engelsk for eksempel, og hvor du da bare trenger å oversette til norsk seinere. Rettberg nevner også at «ChatGPT is multilingual but monocultural» (Rettberg, 2022), noe som betyr at selv om den kan svare på norsk forstår den ikke den norske kulturen og vil da kanskje få norske ord og uttrykk feil.

KI er bare i startfasen og det blir mer og mer brukt. Det blir spennende å se hvordan det kommer til å påvirke avisene i hvert fall.

One thought on “KI som journalister

  1. Dette blogginnlegget gir et interessant perspektiv på bruken av kunstig intelligens i journalistikk, med fokus på hvordan VG bruker KI for å lage korte oppsummeringer av artikler. Det er fascinerende å se hvordan KI både kan være til nytte og utfordring for forfattere og journalister, og at den kan være til god hjelp mot ting som skrivesperre.

    Jeg er også enig i betydningen av å være bevisst på ulike misbruksmuligheter og kulturelle begrensninger når det gjelder bruk av KI. Det blir spennende å følge med på hvordan denne utviklingen vil påvirke mediebransjen fremover! Fint innlegg:)

    Like

Leave a comment